Το blog δεν είναι ένα blog οινογνωσίας. Είναι μία καταγραφή των ελληνικών κρασιών που πίνονται με φίλους και γεμίζουν όμορφα τα βράδια μας. Όλα τα κρασιά που υπάρχουν εδώ είναι δοκιμασμένα και έχουν μόνο προσωπικές απόψεις. Δοκιμάστε τα και εάν συμφωνείτε, πείτε το. Εάν διαφωνείτε τότε γράψτε το!

Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2005

Παράγκα-Κυρ Γιάννη (2001)

Eρυθρός Ξηρός

  • Ερυθρός ξηρός, Μακεδονικός Tοπικός Οίνος
  • Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah.
  • Περιοχή: Νάουσα.
  • Παραγωγή: 28.399 φιάλες
  • Χαρακτηριστικά: Το κρασί Παράγκα συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Το χρώμα του είναι βαθυκόκκινο χρώμα ενώ το μπουκέτο του είναι πλούσιο και θυμίζει κανέλα, γαρύφαλλο, καραμελοποιημένα φρούτα και πράσινο πιπέρι. Η γεύση του είναι γεμάτη, φίνα, με γήινα αρώματα, νότες μπαχαρικών και δρύινου ξύλου και εντυπωσιακή διάρκεια. Το Ξινόμαυρο προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες του Αμυνταίου ενώ το Merlot και το Syrah από επιλεγμένους αμπελώνες του νομού Φλωρίνης. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600-700μ. Τα εδάφη τους είναι αμμώδη και φτωχά, και συμβάλλουν στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Στην περιοχή το μικροκλίμα χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία των δύο λιμνών, της Βεγορίτιδας και των Πετρών, ευνοώντας την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών.

Εφαρμόζεται η κλασσική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης με ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση του οίνου σε καινούργια δρύινα βαρέλια καθώς και αναγωγική παλαίωση σε φιάλες. Η οινοποίηση κάθε ποικιλίας γίνεται χωριστά, ενώ το πάντρεμα των ποικιλιών και το τελικό χαρμάνι γίνεται συνήθως τον Δεκέμβριο μετά τον τρύγο. Βασικός στόχος του οινοποιού είναι να πετύχει μία ισορροπία ωρίμανσης, ποικιλιακών χαρακτηριστικών και χρήσης βαρελιού.


Blogger Opinion

"Πολύ καλή επιλογή. Ένα κρασί που σε βοηθά να περνάς ευχάριστα την ώρα σου, είτε με φαγητό, είτε και μόνος σου. Η γεύση του γεμίζει το στόμα και το άρωμά του είναι υπέροχο. "

Εμφιάλωση: Κυρ-Γιάννη, Γιανακοχώρι Ημαθείας, 12% alc/vol
Περισσότερες πληροφορίες από τον παραγωγό